Paleis voor volksvlijt, Amsterdam

 

Architect: Cornelis Outshoorn.

Piëzografie, papierformaat 70 x 100 cm, oplage 250, gesigneerd en genummerd.
Nog beperkt verkrijgbaar.

Losse prent: €325,-.

Compleet ingelijst: aluminium lijst 70 x 100 cm zwart of zilver, met passepartout voorzien van siergroef: € 425,-.

 

Prijzen grote maten voorzien van Frans passepartout : zie inlijsten

 

Het paleis stond op het Frederiksplein in Amsterdam, niet eens zo lang geleden, in 1929 brandde het af. Bovenstaand het aanzicht vanuit het huidige Amstelhotel. met de brug van de Sarphatistraat, wat de beroemde zin van Nescio: " Behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter" in een ander licht plaatst. Deze geciteerde man had gelijk: het zal zijn geweest alsof aan de andere kant van de oever uit de nevelen een byzantijns sprookjespaleis verrees, omzoomd door minaretten, gemaakt van kristal en flonkerend in de zon, groter dan enig ander gebouw in de stad. Achteraf toch niet zo'n wonderlijke man, deze Sarphatistraat-liefhebber.

Het plan om het Paleis uit de as te laten herrijzen is symphatiek, maar onhaalbaar. Zelfs al zou het kunnen, dan nog zal de gemeente Amsterdam de huidige veiligheidseisen voor een openbaar gebouw niet loslaten, wat onherroepelijk tot concessies leidt, en bouwwijze en bouwmateriaal aantast. Volledige restauratie is niet realiseerbaar. Tot die conclusie kwamen Jasper Bon, Ernst Dommershuizen en Joost Veerkamp, die deel uitmaakten van de Stichting tot herbouw, waarvan Wim T. schippers en Emile Wennekes wellicht de bekendste leden zijn.

Het blijft echter doodzonde dat de Nederlanders, en speciaal de Amsterdammers, nooit zullen weten wat ze missen, behalve dan op tweedimensionaal vlak. Zo is ook de prachtige maquette van het paleis, dat in het eigenlijke paleis stond toen de brand uitbrak, verloren gegaan. Deze maquette (zie links) is overigens niet volledig. Wat u op de foto ziet is slechts de traverse, het middenschip.

N.B.: Het Paleis is virtueel te bezoeken, zie http://www.mainstream.nl/#pvv

tekenfilmliefde501over
zelfportretfilm
item3
kopnew1
logoEdOb1
logoEdOb2a

COLLECTIE

item11

PALEIS VOOR VOLKSVLIJT

paleisvoorvolksvlijt
maquettepaleis

Bestellen