kurhausbijdag

Kurhaus Scheveningen

MET DE OUDE PIER: HET WANDELHOOFD WILHELMINA

 

 

Piëzografie, oplage 250. Gesigneerd en genummerd. Prijs is inclusief aluminium lijst, breed, wit handgemaakt passepartout met extra sierrand (zie lijsten). Lijstformaat 60 x 160 cm, met passepartout, inclusief kaderrand: €645,- compleet.

Losse prent: €475,-. Prijs inclusief btw en verzending.

 

N.B.:Het Kurhaus werd gebouwd door de gebroeders Hoffmann, het wandelhoofd is van L. Wynhowski. Weinig Nederlanders weten dat het huidige Kurhaus een replica is van het eerste Kurhaus, dat kort na de oplevering afbrandde. De oude pier werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers vernietigd, uit angst dat de Engelsen deze als aanlegsteiger zouden gebruiken.

 

Geachte heer Veerkamp,

 

Wat u schrijft in uw brief in de Volkskrant en op uw site betreffende het Kurhaus is niet geheel juist. Het huidige gebouw is een veel recentere kopie van het origineel. In de jaren zeventig werd ontdekt dat de constructie zoveel gebreken vertoonde, dat tot sloop moest worden besloten. Na protesten uit de Haagse samenleving werd tot herbouw besloten. Het gehele gebouw, met uitzondering van de koepel van de Kurzaal, werd afgebroken en en herbouwd, maar nu in gewapend beton met imitatiegevels. Op 8 mei 1979 werd het gebouw pas weer geopend. Het gebouw ziet er precies zo uit als vóór de sloop, maar alles is feitelijk nep. Alleen de plafondschilderingen in de Kurzaal zijn nog origineel omdat ze op doek waren geschilderd en dus konden worden weggehaald en weer teruggebracht. Overigens ben ik het geheel met u eens over de pier. Maar het zal wel net zo gaan als met het Paleis voor Volksvlijt: een leuk plan, maar niemand die er het geld voor over heeft.

Met vriendelijke groet, Peter Albarda

tekenfilmliefde501over
zelfportretfilm
item3
kopnew1
logoEdOb1
logoEdOb2a

COLLECTIE

item11

KURHAUS BLAUW

Bestellen