K U R H A U S S C H E V E N I N G E N
MET DE OUDE PIER: HET WANDELHOOFD WILHELMINA.
Lijstformaat 160 x 60, met passepartout, inclusief kaderrand: € 545,- compleet, Zwart aluminium lijst, of zilver.
Losse prent: € 375,-. Prijs inclusief BTW, exclusief verzenden.
Piëzografie, oplage 250. Gesigneerd en genummerd. Prijs is inclusief aluminium lijst, breed, wit handgemaakt passepartout met extra sierrand (zie lijsten).
Het kurhaus werd gebouwd door de gebroeders Hoffmann, het wandelhoofd is van L. Wynhowski. Weinig Nederlanders weten dat het huidige Kurhaus een replica is van het eerste Kurhaus, dat kort na de oplevering afbrandde. De oude pier werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers vernietigd, uit angst dat de Engelsen deze als aanlegsteiger zouden gebruiken.
Nieuwe versie, kleurrijker dan boven. Voor een eindoordeel kunt u altijd in Zoelen langskomen.
Geachte heer Veerkamp,
Wat u schrijft in uw brief in de Volkskrant en op uw site betreffende het Kurhaus is niet geheel juist. Het huidige gebouw is een veel recentere kopie van het origineel. In de jaren zeventig werd ontdekt dat de constructie zoveel gebreken vertoonde, dat tot sloop moest worden besloten. Na protesten uit de Haagse samenleving werd tot herbouw besloten. Het gehele gebouw, met uitzondering van de koepel van de Kurzaal, werd afgebroken en en herbouwd, maar nu in gewapend beton met imitatiegevels. Op 8 mei 1979 werd het gebouw pas weer geopend. Het gebouw ziet er precies zo uit als vóór de sloop, maar alles is feitelijk nep. Alleen de plafondschilderingen in de Kurzaal zijn nog origineel omdat ze op doek waren geschilderd en dus konden worden weggehaald en weer teruggebracht. Overigens ben ik het geheel met u eens over de pier. Maar het zal wel net zo gaan als met het Paleis voor Volksvlijt: een leuk plan, maar niemand die er het geld voor over heeft.
Met vriendelijke groet, Peter Albarda