Op deze pagina vindt u alle informatie betreffende het verzamelen van stempels bij de tien afgebeelde molens op het molenpostzegelvel uit 2013.

DE MOLENS VAN JOOST VEERKAMP BOEKUITGAVE, SCROLL NAAR BENEDEN.

KLASSEMENT TOERRIJDERS

1. HENK VAN AMERONGEN (10 en 12!)*

2. BERT JANS

3. YVONNE BEEKMAN

4. BOB FABER

5. HENK DE LA MAR

6. ADRIAAN BUIKS

KLASSEMENT WEDSTRIJDRIJDERS

1. BERT KOOPS

2/3. OT LOUW & ARIE ZONJEE

4. HENK DE LA MAR

4A ?

5. HUB. HERMANS

6. HANS SEIJLHOUWER

7. PETER VAN BALGOOI

Wedstrijd en toertocht zijn inmiddels gesloten, voor wat betreft de vermeldingen. Het verzamelen van stempels teneinde de missende molenzegels te bemachtigen kent geen deadline.
Bijwerkdatum 21 november 2013:
U kunt nog niet starten, de stempels zijn nog niet bij de molenaars gearriveerd. De ingekochte inktkussens blijken niet geschikt te zijn voor afdrukken op gladde oppervlakken. (JV)
Het 19e supplement, waarin de molentocht wordt aangekondigd, is nog niet verschenen. Uitgavedatum: eind dec/begin jan. (JV)
Bijwerkdatum 1 dec 2013:
Grondzeiler St Joost en Hubertusmolen (Beek) zijn stempelklaar. Verzamelaars: indien u poogt per post uw stempels te bemachtigen: stuur uw kaart altijd in een enveloppe: anders gaat het geheid mis: Postnl schraapt als het ware uw ansichtkaart af: weg zegel op de voorkant!
Bijwerkdatum 5 december 2013:
Verschenen, per heden: het 19e Supplement. Niets ontvangen? Mail ons.
Achtkante stellingmolen Roderwolde heeft zijn stempel binnen. Torenmolen Zeddam heeft zijn stempel binnen, Ondermolen O (Schermer) heeft zijn stempel binnen. Het stempel van Paltrokmolen De Gekroonde Poelenburg is gearriveerd in molen De Huisman (deze molen staat iets verder op het complex van De Zaanse Schans).
AAN DE MOLENAARS: VOLGENS MIJN GOEDE VRIEND PIERRE ROTH KAN RUBBER NIET TEGEN TERPENTINE, WEL TEGEN THINNER! DIT IN VERBAND MET HET SCHOONMAKEN VAN DE STEMPELS. IK ZOEK DE BESTE METHODE UIT. VOORALSNOG: STEMPEL SCHOONMAKEN MET ALLESREINIGER, VOOR DE ZEKERHEID.
BELANGRIJK: Bijna al mijn zegels zijn door postsorteermachines van de voorkanten van de ansichtkaarten geschraapt. Als u de zegel op de voorkant van de ansichtkaart plakt is het dus een must daarvoor extra lijm te gebruiken, en niet te vertrouwen op de gomlaag, achter op de zegel. De ansichtkaarten zijn als het ware water- en speekselafstotend.
Wilt u zich aansluiten bij een virtueel stempelpeloton? Meld u aan bij ploegleider Angelo van Nies mail: a.van.nies@kpnplanet.nl
Bijwerkdatum 7 dec 2013:
Ook de Oudendijkse molen (Hoornaar) en de Friese Hiemertermolen zijn stempelklaar. Eén molen ontbreekt nog: de watervluchtmolen uit Heeswijk-Dinther. Hier volgt de route naar de Oudendijkse molen: als u op het postadres van de molen bent aangekomen, ziet u geen molen. De molen bevindt zich in het achterland, te bereiken via de boerderij aan de Dorpsweg 65. De molen heeft recht van overpad, u kunt dus over het terrein van de boerderij/stalhouderijde molen bereiken. Een prachtige voettocht, door de achtergelegen polder. Verschrik eventueel vee niet en sluit de hekken achter u.
De Hiemerter molen: de molenaar schreef ons: Joost, goeie.
Ik heb gisteren je pakketje binnengekregen en vandaag geinstalleerd op de molen.
Ik heb het stempel met een kettinkje vastgezet aan het kistje en het kistje vastgeschroefd aan het houten plankier. We zullen zien hoe het gaat en ik hoop dat we geen problemen krijgen daar met kwajongens daar in de "middle off nowhere". Mocht het al mislopen dan hoor je het van me en zoeken we een andere oplossing. Verderop staat nog een boerderij die ik dan zal benaderen.
Bijwerkdatum 11 december 2013:
Alle molenaars hebben hun stempel binnen.
De molenaar van RIJN EN LEK, in Wijk bij Duurstede, vind het goed als u hem mailt! Dat is wel bijzonder aardig. Zijn naam is HAN MULDER. Zijn mailadres is: norma.han@casema.nl
Bijwerkdatum 13 dec 2013:
De heer Henk van Amerongen was zo vriendelijk een kaart te maken. In een oogopslag ziet u waar u heen moet. Ook heeft hij tot op de kilometer uitgerekend hoe lang de tocht is. Namens de filatelisten: hartelijk dank Henk van Amerongen voor de accuratesse en de inzet. In eerste instantie maakte u de kaart voor uzelf, dat u hem nu deelt is een bijzonder grootmoedig gebaar.

Bijwerkdatum 19 december 2013:

Vereniging De Hollandsche Molen heeft een of twee onzorgvuldigheden in de Van Amerongen-kaart ontdekt, en zelf een verbeterd exemplaar laten maken en rond gestuurd. Dank u wel, Hollandsche Molen, voor uw hulp: met uw kaart is de klus een eitje, de tocht is nu zonder probleem af te leggen.

Bijwerkdatum 24 december 2013:

De Heer Van Amerongen heeft bij nader inzien gemeend zijn kaart op enkele punten te moeten wijzigen. Nu weet helemaal niemand meer waar hij aan toe is. Het is niet ondenkbaar dat de Heer Van Amerongen de overige deelnemers zand in de ogen wil strooien: dat achter zijn hulpvaardigheid een plan schuilgaat dat hij in het geniep uitvoert, de overige stempeljagers op een dwaalspoor brengend.

Bijwerkdatum 31 december 2013:

Hilarisch telefoongesprek met een verdwaalde filateliste hedenochtend: Friesland. Molen. Spinnekop. En verder: totale paniek. Daarom deze extra instructie, betreffende de HIEMERTER MOLE: Bekijk de foto's hieronder goed en u ziet vanzelf waar het kistje te vinden is, dat wil zeggen: beneden, aan de achterkant van de molen, bij de waterinlaat. (Een molen heeft een waterinlaat en een wateruitlaat) Sluit het haakje van (grijsachtige) kistje na gebruik. En wacht op mooi weer, of op uw pensioen!

Bijwerkdatum 14 januari 2014:

De eerste kaarten zijn binnen, maar de stempelkwaliteiten van de molenaars laten te wensen over. Uit hun handen rukken en zelf stempelen is de oplossing. Hierbij de nodige aanwijzingen om tot een goed resultaat te komen.

De molenaar heeft twee stempelkussens: een rechthoekige voor zuigende, en een StazOn-kussen voor gladde (ansichtkaarten!) oppervlakken. De voorkant van de kaart MOET met StazOn-inkt gestempeld worden! De gewone inkt verdwijnt en droogt niet. Vaak is de hoeveelheid inkt in het kussen te hoog. Eerst het stempel zachtjes op een kladje zetten, en dan pas écht, zonder tussentijds inkten, helpt. Teveel StaZon inkt laat het stempel op de kaart wegglijden. Plaats het beschermhoesje van het StaZon-kussen altijd terug.

Het stempel steeds verplaatsend, meerdere keren zacht op het kussen drukken, geeft de beste inktopname. Kijk eerst even op het rubber of de inktopname goed is.

Wat regelmatig gebeurt is een omgekeerd stempel. Houd de afbeelding op het handvat naar u toe, dan gaat het altijd goed. Het is de bedoeling dat u de zegel op de kaart raakt. De inkt van het StaZon stempel droogt in oogwenk. Het is mogelijk dat een stempel met StazOninkt al dichtgelopen is, maak het stempel dan eerst met allesreiniger en een borsteltje schoon.

MAAR: een stempel hoeft helemaal niet perfect te zijn.

Wat ook kan is de methode Van Amerongen, de eerste toerrijder die binnenkwam (zie hieronder en het klassement). Gewoon eigenwijs een eigen variant bedenken op het thema. Dat mag dus. Lekker zelf pielen.

Bijwerkdatum 15 januari 2014:

Wilt u de HIEMERTER MOLEN zien draaien? Maak dan van tevoren een afspraak met AUKE SIERDSMA, de molenaar. Een draaiende Spinnekop is een belevenis! U kunt hem mailen: aukesierdsma@live.nl

Hieronder een schrijnend voorbeeld van hoe het NIET moet. Eén kaart werd verloren waarna er een tientonner overheen reed. De andere kaart werd NIET bestempeld met StazOn inkt. Weg stempel. Temslotte werd een schrijven bijgevoegd waar zelfs gediplomeerde grafologen zich in verslikken. Daaronder het binnengekomen telegram van Yvonne Beekman.

Bijwerkdatum 14 januari 2014:

EERSTE FRAUDEGEVAL ONTDEKT. Als u fraudeert, doe het dan goed, niet zoals Vincent Mulder, die een handlangster zo ver kreeg dat zij weliswaar twee kaarten omhoog hield, maar waarin we twee maal dezelfde molen ontdekken, en twee gelijke stempels. Dergelijk doorzichtig bedrog ontgaat de ambtenaar van dienst, werkzaam op het hoofdpostkantoor, niet. Vincent Mulder is dan ook subiet van de vierde tourrijdersplaats verwijderd. Hij mag een nieuwe poging wagen, maar we houden hem in de gaten. Hieronder de treurige poging.

EERSTE WEDSTRIJDRIJDER NU AL BINNEN! Heel anders was onze reactie bij de hieronder ontvangen molenbode. Bloemen, zoenen, champagne en mooie meisjes voor Bert Koops, die erin slaagde als eerste tien stempels te verzamelen. En een prachtige presentatie! Volgens de winnaar der winnaars was het een fluitje van een cent. Gewoon je hersens gebruiken. Gefeliciteerd Bert Koops!

Bijwerkdatum 25 juni 2014:

Als u een declaratie instuurt (zie onder) voor gemaakte molentochtkosten, dan moet u:
* Nederlands onderdaan zijn, en gedurende meer dan zestig jaar onafgebroken in Nederland woonachtig zijn geweest.
* In het bezit zijn van een geldig paspoort, rijbewijs vooor 4-assige voertuigen, met of zonder aanhanger.
* In vast dienstverband werkzaam zijn en een netto inkomen hebben van meer dan €54.000,- Let op: het aantal verzuimdagen per jaar moet minder zijn dan drie.
VERDER: HIERONDER TREFT U TEVENS EEN OVERZICHT AAN VAN DE DIVERSE VARIANTEN AANGAANDE DE MISSENDE MOLENZEGELS. ATTENTIE: DE NOG BINNENKOMENDE WERKELIJK AFGELEGDE MOLENTOCHTKRUIPERS ONTVANGEN EVENZO DE BEKERVARIANT.
OOK TREFT U EEN ZELDZAAM BINNENGEKOMEN POSTWAARDESTUK AAN, CATALOGUSWAARDE € 34.000,- ( ZIE DE NOG TE VERSCHIJNEN OVERZICHTSCATALOGUS).

Bijwerkdatum 17 augustus 2014

* Verwijzing van de asterix achter de naam Henk van Amerongen – klassement, bovenaan.
Henk van Amerongen heeft geen tien, maar twaalf molens bezocht. Hoewel de elfde en de twaalfde molen geen stempel van het stempelbureau ontvingen, en er ook geen ansichtkaart van deze molens bestond, slaagde Van Amerongen erin twee extra afgestempelde kaarten te tonen. Voor deze bizarre, ronduit verbijsterende actie ontving Van Amerongen twee speciaal gemaakte zegels met het getal 12, geplaatst onder de frankeerwaarde (zie onder). Uiteraard komt op deze unieke variant de beker voor.
Sommige filatelisten ervaren de tocht niet als straf: onderstaand een citaat van een Groningse filatelist.
"Ik ben nog bezig met mijn molentocht en moet er nog twee bezoeken (het maken van afspraken met molenaars valt niet mee), maar ik moet zeggen, de dagtochtjes zijn zeer de moeite waard. Zo kom ik er nog eens uit: je bezorgt me de vakantie van mijn leven!! Dank daarvoor. In october is de tocht volbracht en zal ik je mijn oogst toesturen."

Boven: Het werk van Henk van Amerongen en zijn zegel (detail). Rechts: Kijkje achter het loket, let op de verwrongen gelaatstrekken van de ambtenaar, de verantwoording groeit hem boven de pet. (foto: Peter van Balgooi, November 2014)

BIJWERKDATUM EIND 2014 (WAARSCHUWING!)

Goejûn Joast,

Ik wie juster yn Fryslân yn Hemert by Burgwert op dyn kaart mei segel te stempeljen. Dêr die it bliken dat it houten kistke troch de wietens hielendal útset waard. It wie dan ek tige dreech it te iepenjen. Soesto op dyn webside skriuwe wolle dat de stempelaars in hamer ôf tange meinimme moatte om it kistke te iepenjen. Dat foarkomt in protte argwaasje ûnder dyn oanbidders.

Groetnis,

Nicolaesz Vlaming

Bijwerkdatum 6 september 2015

DE MOLENS VAN JOOST VEERKAMP is het fotografische verslag in boekvorm van de tien molenstocht door Hans Seijhouwer en Marijke Wagner. Het is een z.g. Albelli-album. Meer informatie en eventueel bestellen door contact met DE ZAAK HAES, AMSTELVEEN. E-MAIL: info@zaakheas.nl