LET OP! HUISWERKOPDRACHT VOOR DE MASTERCLASS BESTAAT UIT TWEE DELEN, DE NIEUWE OPDRACHT IS IN WIT WEERGEGEVEN.
ZIE OOK DE NOTA BENE OPMERKING ONDERAAN.
Zaterdag 22 oktober 2005 om 3 uur 's middags geeft Joost Veerkamp een z,g, Masterclass in de prachtige bovenzaal van het Teylers museum, Spaarne 16, te Haarlem. (info@telyersmuseum.nl). Was u nog nooit in het Teylers? Pak deze kans. Alles aan het museum ademt een unieke grandeur uit, ongekend in Nederland.
De sessie zal anderhalf uur duren, waarin u leert kijken, zien (groot verschil) en tekenen, en daarbij ook nog de mystery guest ontmoet: Veerkamp nodigde namelijk de beste tekenaar van Nederland uit, om hem of haar? te interviewen. De stelling die bewezen moet worden is: tekenaars kijken beter. Zij zien.
Hoe leer ik ook zien? Is er nog hoop voor mij? Entree: De toegang tot de masterclass is gratis (excl. Museumentree). Het schetsboek (optioneel) is te koop voor 3,50
Vol is vol.
HUISWERK. Indien u in de gelegenheid bent: Bekijk rechtstreeks of met behulp van Uitzending gemist, een of een paar afleveringen van "Sterren op het doek" een programma, gepresenteerd door Hanneke Groenteman. Let vooral op het verschil tussen de werken die de kunstenaars ter plekke maken, en de werken die zij in hun ateliers maken.
Gebruikelijk is dat bij een masterclass slechts enkele leerlingen les krijgen. De zaal kijkt toe. In dit geval niet, u krijgt van het museum materiaal om de diverse opdrachten die Veerkamp opgeeft, uit te voeren. U hoeft geen tekenaar te zijn om deze masterclass bij te wonen. Het is wel de bedoeling dat u daadwerkelijk participeert, maar u bent dit niet verplicht. Indien u lui bent, zijn misschien de andere masterclasses iets voor u.
E zijn 3 andere masterclasses, op andere dagen. Deze masterclasses worden gegeven door Henk Schiffmacher (het museum zorgt niet voor huid of vel), Ans Markus (eigen verband en lakens meenemen) en David Bade. Wend u zich voor meer informatie aangaande de andere masterclasses tot het museum.
Gedurende de periode waarin de masterclasses vallen is in het museum een tentoonstelling van de schilder Claude Lorrain te zien. (Romantische landschapschilderkunst uit de 16e eeuw)
NB: Waarschijnlijk vraagt het museum een bijdrage voor het ter beschikking stellen van potlood, papier en gummetje. U kunt ook uw eigen gereedschap meenemen. Papierformaat hoeft niet groter te zijn dan a4.
TWEEDE OPDRACHT: Bestudeer het onderstaande schilderij van Jan Van Eyck uit 1434, het portret van de familie Arnolfini, een bijzonder doek, buiten het hoofddeksel van meneer Arnolfini, dat hem waarschijnlijk werd aangesmeerd door een gehaaide verkoper: "Precies uw maat, meneer, staat u goed." Probeer erachter te komen wat verder nog meer niet klopt, en wat wel. Let daarbij niet op details ( zo zullen de met bont gevoerde mouwopeningen van mevrouw Arnolfini op schouderhoogte zijn vastgestikt) maar op inconsequenties in de constructie van het schilderij.