PIËZOGRAFIE

VERKLEURINGEN

GRAFISCHE AFSPRAKEN

BOBBELEND PAPIER

PIËZOGRAFIE

Een piëzografie is een digitale techniek, vergelijkbaar met zeefdruk, maar met meer diepte en nuance in de kleur. Alle piëzografieën worden in eigen atelier gedrukt, met kleurvaste zeefdrukinkten op 300 grs hoogwaardig zuurvrij grafisch etspapier van Hanemuhle.
VERKLEURINGEN

Altijd betreft de verkleuring het langzaam verdwijnen van de rode tinten. Uw prent wordt blauw-groener. Het betreft hier met name Het Paleis voor Volksvlijt, het Citroëngebouw en de Snelliusschool, maar verkleuringen bij andere prenten zijn ook mogelijk. Indien u meent dat een of meerdere prenten uit uit uw collectie kleurinstabiliteit vertonen, verzoeken wij u contact op te nemen om deze kosteloos in te ruilen. Posters op glad papier vallen hier niet onder. Uitsluitend gesigneerde, genummerde piëzografieën op gestructureerd papier. Daar u uw prenten dagelijks ziet, zal u de verkleuring niet opvallen, maar indien u uw exemplaar niet lijkt op de afbeelding op deze site, kan het niet anders of uw prent is verkleurd. Na 2005 gedrukte piëzografiën verkleuren niet. Let op: de afdrukdatum is niet de datum in het rode vignet. Het is het met de hand geschreven jaartal achter het signatuur. Overigens: hang prenten nooit op buitenwanden of wanden in direct zonlicht. Papier en karton vergelen altijd.
HC EXEMPLAREN EN GRAFISCHE AFSPRAKEN

Grafiek, waaronder kunstreproductietechnieken als de ets, de litho, de gravure of de zeefdruk, dan wel een hedendaagse digitale variant als de piëzografie, ontleent mede haar waarde aan de beperking van de oplage, die u linksonder de prent aantreft, achter het nummer. Bijvoorbeeld: 12/250, waarbij 12 het prentnummer is, en 250 de begrenzing van de oplage. Door deze beperking stijgt de prijs van een prent als de oplage bijna is uitverkocht. Helaas is het zo dat ooit z.g. HC (Hors Commerce/ Buiten de handel) of AP (Artists proof/ Kunstenaarsdruk) exemplaren geïntroduceerd zijn, die door de jaren heen hun integere status als relatiegeschenk, proef of expositie-exemplaar zijn verloren, maar louter worden uitgebracht om, bij het uitverkopen van de volledige oplage, ten gelde te maken, wat de kopers van een genummerd exemplaar dupeert. Editions Obscures werkt zo niet. Door u gekochte genummerde prenten kunt u echter via de site ofwel vervangen, indien het een verkleuring betreft, dan wel ruilen voor een gelijkwaardige andere prent, hoewel nog nooit iemand van die mogelijkheid gebruik maakte.

BOBBELEN VAN PAPIER

Het grootste probleem bij ingelijste prenten is dat het papier soms lijkt op een gordijn achter glas.

1: PRENTEN ZONDER PASSEPARTOUT Het bobbelen komt omdat het papier niet vrij kan uitzetten en krimpen. Twee oorzaken: A. Er is geen ruimte aan de zijkant van het papier om uit te zetten, omdat het papier strak tegen de lijst aan ligt. Remedie: snij een reepje van het papier af, zodat er een ruimte van circa 2 mm rondom overblijft, de uitzetmarge. Oorzaak B: Het papier is te strak ingelijst, met andere woorden: de druk van het board tegen het glas is te groot. Remedie: verminder de druk door de veerkracht van de klemmen terug te brengen door er een paar - of allemaal - te verwijderen.

2: PRENTEN IN PASSEPARTOUT. Eerste oorzaak: het kan zijn dat de prent niet voldoende strak werd opgespannen, meestal hangt de prent dan in het passepartout, er is dan een soort kuil zichtbaar. De prent moet dan opnieuw worden opgespannen. Dit is een kosteloze service en valt onder de garantie, neem contact op. Tweede oorzaak: de prent is niet opgespannen achter het passepartout en bobbelt. Vaak is dit op te lossen door tussen de prent en het achtervlak een verende vulling - biijvoorbeeld foam - te plaatsen, waardoor het papier tegen het passepartoutkarton aangedrukt wordt. Als dit niet helpt moet de prent alsnog worden opgespannen. Ook dat is een gratis service.