W E R K B I E R
In samenwerking met brouwerij Jopenbier is Veerkamp's zwaarwerkbier ontwikkeld.
Barley Wine met Russische Propaganda uitstraling.
Liefhebbers van bier en strips kijken er naar uit, om het jaar brouwt Jopen een nieuwe variant van het Stripbier. Deze keer is Joost Veerkamp de tekenaar die de opdruk van de fles heeft ontworpen en heeft bepaald welk bier Jopen moet brouwen om als zijn eigen “Stripbier” te bottelen. Zijn opdracht aan Jopenbier: “Een stevige donkere gerstewijn, dat een echt werkbier moet zijn”.
Gerstewijn, in brouwerskringen ook wel Barley Wine genoemd, is een zwaar donker bier met 10% alcohol. De zachte bitter zoete smaak is complex en verandert bij veroudering. Liefhebbers gebruiken dit bier als bewaarproduct, vandaar dat de link naar wijn snel gelegd is. Het Zwaar Werkbier is gebotteld in gebrandschilderde champagne flessen en verpakt met bijpassend glas in een doos met Joost Veerkamp design.
Klare lijn tekenaar Joost Veerkamp is bekend van zijn Kuifje parodieën, zijn architectuurtekeningen, zijn hemeldoos en zijn postzegelalbum. Ditmaal varieerde Veerkamp op het thema van de stripdagen, de oosteuropese strip. Temidden van vlaggen, sterren en wimpels, in de stijl van de Russische propagandaposter, prijkt Laurens Janszoon Coster als de uitvinder van de dorstleskunst. Het bier omschrijft Veerkamp als een “nagistend kapitaal klasseverschil”. De totalitaire gebruiksaanwijzing op de achterzijde laat de gebruiker weinig keus: óf men laat het bier nagisten in een ijzige goelag, óf men zuivert het innerlijk met dit revolutionaire smeermiddel. Ook heilzaam op een barricade, in een loopgraaf, of tijdens een lange mars, als we onze kameraad propagandatekenaar mogen geloven.
De gedachte achter het Stripbier is dat een tekenaar een opdruk voor een bierfles ontwerpt en daarbij mag bepalen welk bier er wordt gebrouwen als Stripbier van dat jaar. Tot nu toe zijn zes Stripbieren verschenen. De spits werd in 1998 afgebeten door Hein de Kort met een amberbier. In 2000 was het de beurt aan de Haarlemse tekenaar Joost Swarte met een zwaar bruin bier. Twee jaar daarna was Mark Retera de ontwerper van de Dirk Jan Tripel. In 2004 was Barbara Stok de eerste vrouw in het gezelschap, wat leidde tot een witbier met witte chocoladesmaak (gatverdamme).. Tekenaars collectief Lamelos bracht in 2006 een 7% Krolsch. De vorige editie was het extreme bier met Madame Jeanette pepers van Roel Smit, onder de naam “Rock ’n Roel” bier.
Jopen BV is gespecialiseerd in het brouwen van traditioneel Nederlandse speciaalbieren, waarvan de recepten terug gaan tot 1407. Haarlem was in het verleden de belangrijkste brouwstad van Holland en dat is een geestrijke grond om als brouwerij te zijn gehuisvest. Jopen is oud-Nederlands en betekent "vat".
Het “Zwaar Werkbier” is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Door het hoge alcohol percentage is het bier onbeperkt houdbaar en zal nog nagisten, wat de smaak ten goede komt. Het zwaar werkbier bestaat uit een viltje, een fles van 75 cc (vergelijkbaar met een wijnfles) en een speciaal glas, tezamen in een doos. Het bier kan worden afgehaald a 12,50 per complete set, maar ook worden opgestuurd: de verzendkosten zijn tot 10 kilo 6,30. Bij een verzameldoos van 8 flessen zijn de verzendkosten 12,95.
HELAAS UITVERKOCHT